Una de les activitats que dona visibilitat als productors i que ens agrada compartir amb el públic és el Cineforum.  Montse Triola  (Andergraun Films) va triar com a pel·lícula que li hagués agradat produir el film romanès  The Death of Mr. Lazarescu.

El dimarts 11 de juliol vam tenir l’ocasió de visionar-lo, als Cinemes Girona, amb una petita introducció que va fer la propia  Triola.

Dirigit per Cristi Puiu i premiat al festival de Cannes del 2005, com a millor pel·lícula a la secció “Una certa mirada”,  The Death of Mr. Lazarescu  va posar en el mapa internacional el cinema romanes.

cinefòrum triola

La Montse Triola, amb l’elecció d’aquesta pel·lícula, posa en valor la manera de fer del nou cinema romanès. Tal i com ens ha explicat, el seu primer contacte amb el cinema romanès es va produir durant el rodatge de “Historia de la meva mort” i destaca com en aquest país, el cinema d’autor, va aconseguir canviar la llei del cinema. Es tracte d’una cinematografia que recolza el cinema d’autor, amb projecció e incisió important, i amb una manera de funcionar molt semblant al model francès sobretot en relació a les subvencions, que no es reben de manera directa sinó que es destinen a garantir una nova pel·lícula d’aquell director.

cinefòrum triola

Montse Triola parlant durant el cinefòrum

 

També ens ha explicat com és d’important la indústria cinematogràfica a Romania, a través d’un exemple molt concret: la darrera pel·lícula de Cristian Mungiu “Bacalaureat” va ser estrenada simultàniament a Cannes i a Bucarest. En aquesta ciutat, en un pavelló amb 16.000 espectadors que van viure, en directe, fins i tot la catifa vermella prèvia a l’estrena de Cannes. És un cinema que neix d’una situació humil, amb una mirada sociològica punyent i que ha creat un nou teixit d’espectadors.

El cinema romanès actual aborda freqüentment problemàtiques socials i culturals, sovint relacionades amb els anys de repressió i amb la inestabilitat postcomunista.

D’aquesta cinta en concret, la Montse destaca els personatges, que li resulten molt originals i li generen ganes de conèixer més de cadascun d’ells. És un treball fet amb actors però que té un to molt realista, a l’igual que molts altres aspecte de la pel·lícula.

Close
Go top